Träning och löpning är väldigt bra för oss och det har vi hört många gånger. Man blir piggare och får bättre kondition, man går ner i vikt, man får fin rumpa, man får en paus från vardagen och så vidare. Men vad händer inne i själva kroppen? Finns det negativa effekter?
Självklart finns det negativa effekter, särskilt om man tränar ensidigt utan variation eller övertränar sig själv. Att inte variera träningen eller att lägga den på en rimlig nivå för sin befintliga kondition kan vara skadligt. Kroppen behöver tid för återhämtning mellan passen, och långa löprundor varje dag behöver inte alls vara helt nyttigt. Varva hellre träningen med både löpning och styrketräning eftersom den sistnämnda hjälper kroppen att bli starkare i rygg och ben. Detta gör att man bättre undviker belastningsskador. Att springa i för trånga skor kan vara väldigt skadligt det med. Tårna trycker mot skons framkant för varje steg vi tar, och när vi springer blir det en liten smäll mot tårna. Efter långvarig upprepning kan tånaglar bli missfärgade och kanske helt trilla av, något som är vanligare bland långdistanslöpare. Ha därför rätt utrustning, både skor och byxor. Ett par bra adidasbyxor minskar skav mellan låren och tar hand om svett och ventilation på bästa sätt, för erkänn det, skav på låren är allt annat än skönt.
En halvtimmes löpning varannan dag visar att vi får bättre immunförsvar och står emot virus och baciller mycket bättre. Det sänker halten av kortisol, stresshormon, och ökar produceringen av må-bra-hormon som serotonin, dopamin, noradrenalin, melatonin och endorfin. Som om inte detta räckte utsöndras även ämnen som har andra nyttiga egenskaper för oss. Träning ökar på våra NK-celler, alltså de mördarceller i immunförsvaret som angriper virus, cancerceller och bakterier. Vi får alltså lite förebyggande skydd mot cancer. Ett annat ämne påskyndar nybildandet av hjärnceller. Vi blir alltså lite smartare av att träna, i alla fall på sikt och får ofta ett bättre minne och lättare att fokusera och komma ihåg nya saker vi lär oss. Ett tredje ämne hjälper blodcirkulationen genom att stimulera nybildning av små blodkärl. Detta hjälper till att syresätta kroppens alla celler,
gör oss piggare och hjälper oss att förbättra konditionen lite enklare.
Blodsockernivån sjunker och på sikt leder detta till ett förebyggande skydd mot diabetes typ två, även om man absolut kan få diabetes även om man lever sunt och tränar. Blodtrycket minskar och hjärtat får träning och blir starkare, vilket förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, något som var tredje person riskerar att dö av. Lungkapaciteten som degraderas automatiskt i takt med stigande ålder minskas, och vi får bättre underhåll av våra lungor. Många av de ämnen som utsöndras är samma ämnen som man tillför kroppen medicinskt vid behandling av sömnproblem eller depression, så bra motion och träning förebygger även detta. Man kan nästan springa sig frisk. Eller i alla fall friskare.