Traillöpning i Sverige

Traillöpning innebär att man springer i skogen på stigar, upp och ner för backar, över ängar, och liknande. Istället för, som vid vanlig löpning, på konstgjorda spår

Stig genom skog

och asfaltsvägar. Själva grejen med traillöpning är upplevelsen av naturen framför allt, men även att det ger så mycket mer träning än vad “vanlig löpning” gör. I traillöpningen springer du nämligen över stockar och stenar och på smala stigar och under träd och genom buskar och upp för kullar och ner i små åar. Du upplever naturen på ett helt annat sätt och du behöver hela tiden tänka efter var du sätter ner fötterna.

Det är väldigt viktigt att ha bra skor på sig vid löpning i terräng, skor från Ecco har ett bra rykte även när det gäller sneakers, men har du en vanlig löparsko på dig när du springer i terräng så kan det få förödande konsekvenser. En vanlig löparsko har nämligen en tjockare sula för häl och tå, men tunnare för hålfoten. Springer du i terräng med en sådan sko så riskerar du att vricka foten på grund av upphöjningen i sulan vid tå och häl. En annan risk är att du får en vass gren eller sten rakt in i hålfoten där sulan är tunnare. En sko för traillöpning är utan upphöjningar så att du inte riskerar att vricka fötterna, den är även jämntjock över hålfoten, som skydd mot skador.

En annan skillnad mellan vanliga löparskor och skor för traillöpning är materialet. En vanlig löparsko är ofta tunn och släpper igenom luft och vatten, men en trailsko måste kunna bli blöt utan att vatten samlas i skon. Den har även ett extra skydd till exempel för tårna, då vassa pinnar och dylikt kan riskera att gå igenom skon om den är av för tunt material. Bra skor för traillöpning har även extra stabilitet för hälen. Går du till en kunnig sportskohandel och ber personalen om hjälp så kan de guida dig rätt i djungeln.

Kvinna springer i solnedgång

Sedan är det bara att du ger dig ut i spåret, eller rättare sagt utanför spåret. motionsspåren i Stockholm måste rustas upp så då kan du passa på att börja springa i skogsterräng i stället. Välj till en början en liten skog eller välkänd stig, så att du inte springer vilse. När du har tränat ett tag och upptäckt det härliga med att lämna det utstakade spåret åt sidan, så finns det flera roliga traillopp att anmäla sig till.