5 hälsofördelar med löpning

Även om det är välkänt att fysiska aktiviteter såsom löpning och styrketräning ger hälsofördelar för kropp och själ, är det endast en femtedel av befolkningen som

tränar tillräckligt. Låt oss leka med tanken att fysisk aktivitet hade funnits som ett piller; i sådana fall hade detta piller med bred marginal varit på plats nummer ett bland såväl kosttillskott som förskrivna piller av läkare. Dessutom räcker en mindre insats på 5 minuters löpning varje dag för att ge samma hälsoboost som ett längre. För att bli övertygad om de positiva effekter som löpning ger belyses här fem hälsofördelar.

1. Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Forskning visar att regelbunden löpning minskar risken för att dö av en hjärt- och kärlsjukdom med omkring 40 till 50 procent. Några orsaker till denna stora skillnad är att löpning bidrar till lindrad stress, minskat blodtryck samt en högre grad av viktkontroll.

2. Lindrar stress

Så lite som 5 minuters träning kan stimulera effekter som lindrar ångest. Ett perfekt alternativ är därför löpning som är en enkel form av träning som får upp pulsen. Lyckoämnen utsöndras i hjärnan, vilka fungerar som naturliga smärtstillande medel, som bidrar till förbättrad förmåga att sova och som i sin tur minskar stressen.

3. Skyddar mot och tränar bort artros

Artros är en sjukdom med en rad olika potentiella orsaker som man kan läsa mer om på https://www.artros.org, och en av dessa är övervikt eftersom artros uppstår genom långvarig fel- eller överbelastning. Just därför kan artros med löpträning såväl förebyggas som tränas bort.

4. Trimmar hjärna och minne

I en studie genomförde 60 personer ett test som gick ut på att memorera en karta, lära sig ord på ett främmande språk samt komma ihåg fakta. Efter testet delades dessa personer upp i tre grupper där de antingen fick springa, gå en promenad eller spela datorspel. När dessa aktiviteter hade slutförts gjorde de ett test baserat på vad de tidigare hade lärt sig. Resultatet visar att det gick bäst för den grupp som sprang. Forskarna tror att dessa resultat kan bero på att fysisk stress, exempelvis att springa, leder till att vår kropp släpper ut stresshormonet kortisol, som också kan hjälpa till att behålla kvar minnet. Värt att nämna är att nivåerna av kortisol förblir högre flera timmar efteråt och kan vara fram till morgonen nästa dag.

5. Lever längre

Enligt en metaanalys av flera olika studier visade resultaten att löpare överlag jämfört med icke-löpare hade 27 procent mindre risk att dö (under uppföljning). Hur mycket löpning krävs? En glad nyhet för den träningsskygge eller för den med tajt schema är att endast 50 minuters löpning per vecka räcker. Ytterligare tid på löpning ger inte ytterligare fördelar.