Löparknä och andra skador relaterade till löpning

Löpning är för många en helt oslagbar träningsform. Det är enkelt, det kräver ingen direkt utrustning och det går att utöva vart som helst. På köpet får man dessutom en bra kondition och en förbättrad hälsa. Men tvärtemot vad många tror så är inte löpning en särskilt skonsam träningsform utan kan tyvärr leda till skador. Några av de allra vanligaste åkommorna bland löpare är framförallt löparknä, benhinneinflammation, smärtor i hälsenan, hälsporre och hopparknä. Orsakerna till problemen varierar men beror ofta på överbelastning eller att man ökat intensiteten i sin träning snabbare än vad kroppen hinner med att anpassa

Löpning på hårt underlag

sig efter.

För den som drabbats av löparknä eller en annan skada är återhämtning mycket viktigt. Den första tiden bör man inte springa utan bara köra rehabilitering. Att våga vila ordentligt kan vara svårt för den som är van vid att vara ute och springa mycket, men är ett nödvändigt ont för att bli bra igen så snabbt som möjligt. Om knät smärtar väldigt mycket eller blir svullet kan det vara skönt att placera benet i högläge för att avlasta det. med en ställbar säng kan du höja upp fotändan och ligga bekvämt samtidigt som knät blir avlastat.

Ett löparknä blir oftast bra efter ett par dagar om löpning undviks och rehabiliteringsövningar görs. När knät börjar kännas bättre kan det vara bra att fortsätta undvika löpning ett tag till och utöva en mer skonsam sport ett tag framöver, som till exempel cykling och simning. Efter att man kört en period av rehabilitering är det dags att börja springa igen, men det är viktigt att börja lugnt.

Orsaker till skador

Störst risk att drabbas av skador har den som tränar mycket ensidigt, till exempel långa pass på asfalt eller lutande underlag. Andra faktorer som spelar in kan vara felaktig fotställning, för snabb ökning av träningsmängden och för lite återhämtning. En bra tumregel för den som vill börja öka distanserna är att inte öka antalet kilometer med mer än 10 % per vecka. Att variera underlaget är också värt att tänka på för att inte få den enformiga belastningen som asfalt ger på knäna.

Knäproblem är vanligt inom löpning

Det kan vara svårt att veta exakt varför en överbelastningsskada på knä eller hälsena uppstår. Inom idrotten brukar skador oftast delas upp i två delar, och det är skador som uppkommit akut samt skador som kommer från överbelastning. En akut skada är mer allvarlig och uppstår plötslig, medan en överbelastningsskada mer kommer smygandes och utan en tydlig orsak.

För att undvika att drabbas av den här typen av skador på knän, benhinnor eller hälsenor är det viktigt att prioritera skadeförebyggande träning. Detta kan ske genom regelbunden styrketräning med övningar som stärker lederna runtomkring knäna och hälarna, samt med stretchövningar. Se även till att dina skor är utprovade med hjälp av en specialist för att passa just dina fötter optimalt. på Vårdguidens hemsida kan du läsa om hur du undviker dessa skador, vad du kan göra om skadan redan är skedd och vilka som är symptomen på skadorna.