Förbered dig för maraton

Många drömmer om att klara av att springa ett helt maraton, 42 195 meter är en lång distans, men de flesta klarar av att springa så långt om de tränar målmedvetet. Det krävs ofta många månader av regelbunden löpträning för att klara av ett maratonlopp. Minst 6 månader, gärna ett år innan loppet, bör du påbörja din träning. Nedan följer tips på hur du bäst förbereder dig inför ett maratonlopp.

Klä dig rätt

Löpning är en relativt billig sport som inte kräver massor med utrustning. Detta ställer dock höga krav på den utrustning som krävs. Du behöver ett par bra löparskor och kläder anpassade för olika väder. För att lyckas med ett maratonlopp krävs det att du påbörjar din träning i god tid, ofta månader innan själva loppet. Det innebär att maratonträningen kommer att ske i alla möjliga väder. Du kan råka ut för såväl regn, värme, kyla och kanske till och med snö på dina löpturer. För att undvika att du måste ställa in din planerade träning bör du satsa på bra löparkläder som klarar alla väder. Hos onlinebutiken ITAB Outdoor hittar du ett stort utbud av smarta kläder som tål både regn och kyla.

Följ ett träningsschema

Kontinuerlig och regelbunden träning är nyckeln till ett lyckat maratonlopp. Ett särskilt utformat träningsschema minimerar också skaderisken. Det är viktigt att du successivt bygger upp din kapacitet. Om du går ut för hårt i början är det risk att du drabbas av överbelastningsskador. Vanliga skador är exempelvis löparknä, hälsporre och hälseneinflammation. Om du är nybörjare kan det vara en god idé att variera löpning och gång de första veckorna. Distansen byggs successivt upp ju närmare loppet du kommer.

Spring långt

Du kommer att springa väldigt långt under maratonloppet. Därför måste du öva på att springa långt. Många träningsprogram har ett långpass i veckan. Dessa pass kallas även för nyckelpass. Anledningen är att de är särskilt viktiga för träningen. Långpasset är ett pass som är längre än veckans övriga pass och ökar ofta varje vecka. Det första långpasset kan exempelvis vara 12 kilometer. Veckan därefter springer du 14 kilometer och så vidare tills du kommer upp i 32-34 kilometer. Det är inte rekommenderat att du springer mer än 32-34 kilometer på träning. Skaderisken ökar markant efter den distansen.

Öva på att äta och dricka

Under loppet kommer du att vara ute i flera timmar vilket innebär att du kommer behöva dricka och äta under loppet. De flesta maratonlopp bjuder på vatten, energidryck och någon form av mat under loppet. Det är viktigt att träna på att dricka och äta redan under träning. Om du är ute i mer än 2 timmar bör du se till att ha med dig dricka och energi. Under loppet är det viktigt att se till att få i sig energi tidigt, gärna redan vid första energidepån och därefter var tjugonde minut.