Lopp  

Många som löptränar anmäler sig gärna till ett lopp eller två under året och det finns en mängd olika sådana att välja på beroende på hur långt man orkar springa och hur fysiskt loppet skall vara. På stockholmmarathon.se finns information om en hel del lopp, både nationella och internationella.

Det är en morot för många aktiva, att komma i form inför ett lopp och att ha ett lopp som målsättning för att komma igång med träningen. Men motionsloppen, som säljs som folkfester, blir allt dyrare och många har inte råd att ens komma till start. Då de större motionsloppen såg dagens ljus för många årtionden sedan så var de inte alls så kostsdm30yxvmvsm-agberto-guimaraesamma som idag, till exempel Göteborgsvarvet har gått upp med 66 % sedan starten. Dock är inte Göteborgsvarvet värst utan det är Asics Stockholm Marathon som höjt avgiften för anmälan med 77 % sedan starten. Anledningen till Stockholm Marathons höga höjning är att arrangörerna vill ge tillbaka till ägarklubbarna men också att servicen och kringarrangemangen ökat.

Stockholm Marathon är en av Sveriges störst löpartävlingar och sägs vara ett av världens vackraste Maratonlopp. Då den 38:e upplagan gick av stapeln år 2016 deltog 17 169 löpare varav 4 781 kvinnor. Med 27,9 % kvinnor var det den högsta siffran i loppets historia.

Dock är inte Stockholm Marathon det största loppet i Sverige utan det är Göteborgsvarvet med 64 738 deltagare. Midnattsloppet i Stockholm kommer på andra plats med 36 044 deltagare och det nämna Maratonloppet återfinns först på sjätte plats. Fler än 15 lopp runt om i Sverige lockar fler än 10 000 deltagare.

För att locka fler att löpa, och motionera, så arrangeras årligen flera lopp som går av stapeln på särskilda platser eller som har speciella utmaningar. Ett sådant är Stockholm Tunnel Run Citybanan. vilket går av stapeln den 25 mars 2017. Citybanan i Stockholm invigs år 2017 och detta kommer att vara det enda loppet någonsin för den som vill delta. Arrangörerna räknar med runt 40 0000 deltagare vilket skulle vara runt 5 000 fler än vid Stockholm Tunnel Run 2014 som gick genom Norra Länkens tunnlar.