Formtoppning – vad är det?

Inom löpning talar man om något som kallas för formtoppning. Det innebär att man försöker toppa formen inför ett lopp, genom att ägna en viss period inför loppet åt särskild återhämtning och träning. Kortfattat kan man säga att formtoppning innebär att man tillåter mer tid till återhämtning och vila, och kombinerar detta med kortare, intensiva träningspass. När man minskar träningsbelastningen på det sättet gör det att musklerna ges tid till återuppbyggnad, vilket alltså gör en starkare precis inför loppet. Det gör också att musklernas förmåga att lagra en viss typ av fettsyra förbättras. Denna fettsyra kan användas som energi för musklerna under loppet, vilket med andra ord betyder att man kommer att kunna prestera bättre.

Hur gör man då för att formtoppa på bästa sätt? Svaret är något individuellt, till exempel på grund av att olika löpare behöver olika lång tid på sig för att låta musklerna återhämta sig. Om man vill få en märkbar effekt av formtoppningen bör den dock inledas minst två veckor innan loppet. Ett bra sätt att öka intensiteten på träningspassen, samtidigt som man minskar distansen, är att träna intervaller. Intervallpass i kombination med längre återhämtning mellan passen kommer att göra att man är i sin absolut bästa form när tävlingsdagen väl är inne.

Formtoppningen är också ett bra tillfälle att se till att allt annat också är i toppform inför loppet, till exempel att skorna man ska springa i inte orsakar några problem, att man har valt ut kläder som är bekväma att springa i och att man klarar av att få i sig tillräckligt med vätska samtidigt som man springer – mycket viktigt för att man ska hålla hela vägen in i mål.

Om man känner att man blir rastlös av de kortare träningspassen under formtoppningen, kan man istället passa på att ägna sig åt andra aktiviteter, till exempel att bowla med vännerna. Ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm är O’Learys i Kista. Det kan dessutom vara bra för den mentala uppladdningen att tänka på något annat än loppet för en kväll.