Sveriges tuffaste lopp

Har du testat dina krafter i ett riktigt tufft lopp? Ett lopp som utmanar din styrka till det yttersta, såväl fysiskt som psykiskt. Att springa riktigt långt eller i extra svår terräng är en riktig utmaning. När krampen slår till och mjölksyran kommer krypande undrar du vad du gett dig inpå, men när du väl kommit i mål är lyckan och stoltheten över att du klarat det gränslös. Oavsett om du är en van löpare eller nybörjare så är det motiverande med högt uppsatta mål. Här kan du läsa mer om några av Sveriges tuffaste lopp. Vilket drömmer du om att springa?

Välj mellan klassiska långlopp eller svår terräng

Många löpare drömmer om att mäta sina krafter i ett marathonlopp. ”Stockholmsmaran” är Sveriges största lopp av den här typen. 2018 bjuder på en Ny bansträcka under Stockholm Marathon med mer innerstadsmiljö. Du som redan sprungit flera långlopp i stadsmiljö vill kanske höja ribban ytterligare? Höga Kusten Winter Trail går av stapeln i februari och har en bansträckning som går genom ett bedövande vackert landskap. Något som de som deltagarna i loppet knappast har tid att njuta av… Terrängen består av rejäla branter och till viss del av djupsnö. Arrangörerna låter dig välja huruvida du vill springa 25, 30 eller 50 kilometer. Ett annat lopp som körs i norra Sverige är Bamm Björkliden Arctic Mountain Marathon. Loppet är en tvåmannaorientering på fjället där deltagarna själva bär all utrustning som behövs för att klara två dygn i fjällmiljö.

Att förbereda sig inför ett riktigt tufft lopp

Att förbereda sig fysiskt och mentalt för ett riktigt tufft lopp tar tid. Experterna brukar säga att du bör sätta igång minst sex månader innan loppet går av stapeln. Kroppen ska byggas upp utan stress med konditionsträning och styrketräning. Du behöver även tänka på att öka distansen under dina löprundor stegvis. Om du ska springa ett lopp över 30 kilometer behöver du inte ha sprungit mer än 25 kilometer under träning. Att springa långt sliter på kroppen. Du som är en van löpare kanske kör fyra löppass i veckan, under den sista träningsveckan tar du det betydligt lugnare. Under loppet vill du inte ha något som stör som en gasig mage eller tandvärk. Se därför till att ladda upp ordentligt med en kolhydrat- och proteinrik kost samt akut tandvård (om det skulle behövas). Under själva loppet bör du se till att dricka ordentligt med vatten och inte glömma bort att njuta av en fantastisk prestation!