Att löpträna tillsammans med andra är ett bra sätt att komma igång, att sporras av andra och få motivation, tips och råd. Tillsammans med andra är det lättare att variera sin löpning både vad gäller underlag, bana och utmaningar. Att man träffar många nya människor är också ett plus så klart! Många av de som löper i grupp kommer ensamma, utan att känna någon av de andra. Att löpa tillsammans med andra gör att man utmanar sig själv lite extra, att ge upp känns inte som ett alternativ när de aktiva runt omkring peppar och kör på.
Det finns löpargrupper för alla, oavsett nybörjare eller elit och ofta så mixas de aktiva i samma grupp. I varje grupp finns minst en ledare vilket ger de aktiva coachning och stöttning. Ledaren kan lära ut terminologi och teknik och ge de aktiva förståelse för sporten. För den som är intresserad av att starta en löpargrupp finns bra information på Svensk Friidrotts hemsida.
Att springa i grupp är säkrare. Dels finns det någon där att stötta vid skada men också att slippa springa i mörker, ensam. För att ytterligare öka på trygghetskänslan så arrangerar polisen på olika håll i landet löpning i grupp. Polisen kallar det för trygghetsjogg och det är poliser som i slutet av sina arbetspass drar på sig löparkläderna för att knyta kontakt och skapa förtroende med de boende på orten. Mycket spring, mycket snack. Man behöver inte vara elitlöpare för att hänga med. Tempot anpassas efter gruppen. Det finns också de poliser som kör stavgång skulle det vara flera som inte orkar med i löpartempot. Sök på Trygghetsjogg och på Polisens hemsida, till exempel.
Att träna i grupp, oavsett sport, ökar mängden må-bra-endorfiner. Träning generellt, oavsett i grupp eller inte, ökar mängden lyckokänslor men man får alltså ytterligare positiva effekter av gruppträning. Oxforduniversitets studie bland roddare visade också att de som rodde tillsammans klarade smärta bättre än de som tränade ensamma.
För den som vill träna inför ett specifikt lopp så finns många grupper också för detta. Oavsett man skall delta i Göteborgsvarvet eller inte så finns det löparkvällar där alla är välkomna och det finns 35 olika grupper runt om i landet att välja mellan. Satsar man på Stockholm Marathon så finns träningsgrupper också inför detta men då rekommenderas att man kan springa 10 kilometer på 70 minuter, eller snabbare.